Security
Vaccinatiecentra offline en bol.com opgelicht – what’s happening?
Vaccinatiecentra offline en bol.com opgelicht – what’s happening?
1. Bekijk en bewerk Dynamics 365-records rechtstreeks in uw Teams-workflow.
Waar je vroeger nog dacht dat enkel je oudere tante in een phishingpoging zou lopen, worden hackers steeds slimmer en hun aanvallen steeds gevaarlijker. Kijk maar naar het almachtige bol.com die 750.000 euro armer werd gemaakt door een simpele phishingmail, of de beheerder van het internetverkeer Belnet die gisteren nog slachtoffer werd van een cyberaanval, waardoor men twee uur lang geen afspraken voor vaccinaties kon maken en niet naar Tax-on-web kon surfen. Het gevaar komt dus steeds dichterbij, zoals ook blijkt uit het onderzoek van internationale verzekeraar Hiscox. In 2020 werd maar liefst 42% van de Belgische bedrijven getroffen door een cyberaanval. 19% van die aanvallen was ransomware, waarmee gegevens of bestanden ‘gegijzeld’ worden in ruil voor informatie of een geldsom. We lopen samen met jou door Hiscox’ bevindingen.
Aan de vragenlijst van Hiscox namen meer dan 6.000 bedrijven in België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk deel. Daaronder 525 Belgische bedrijven, waarvan meer dan de helft met minder dan 50 werknemers. Maar liefst 4 op 10 van hen werd getroffen door minstens één cyberaanval. Het wordt pas helemaal verbijsterend als je ziet dat van die slachtoffers 69% meer dan twee keer werd getroffen in 2020, en 18% zelfs meer dan 15 keer werd aangevallen.
En dat kost natuurlijk...
De helft van de getroffen Belgische organisaties betaalt losgeld aan de cybercriminelen, ontdekte Hiscox. Een cyberaanval kostte Belgische bedrijven gemiddeld 10.000 euro in 2020. Het hoogste bedrag dat een Belgisch bedrijf vorig jaar betaalde was 496.323 euro. Maar we schreven eerder al dat de gevolgen voor een bedrijf zich niet alleen beperken tot enkel financiële schade. Ook het imago van een bedrijf kan zwaar onder zo’n aanval lijden. En dat bevestigen ook de slachtoffers: volgens Hiscox liet 27% van de getroffen bedrijven weten dat ze reputatieschade opliepen, 19% zegt klanten te zijn verloren en 18% zegt meer moeite te hebben om nieuwe klanten te werven.
Is er beterschap op komst?
Het onderzoek van Hiscox polst ook naar hoe goed bedrijven zijn voorbereid op een cyberaanval. Want goed voorbereide bedrijven worden minder vaak aangevallen, betalen minder vaak losgeld én herstellen sneller. En ondanks de vele horrorverhalen en campagnes die tegenwoordig wekelijks in het nieuws verschijnen, blijkt België na Spanje de slechtste leerling van de klas te zijn. Problematisch, zeker nu bedrijven sowieso al een pak kwetsbaarder zijn geworden door het massale thuiswerk en hackers zich in 2021 meer dan ooit toeleggen op hun lucratieve handeltje.
So my company is doomed?
De kans is dus groot dat je bedrijf zal worden aangevallen en zelfs gevestigde waarden als bol.com of Belnet zijn niet meer veilig. Maar het hoeft bij jou niet om een succesvolle aanval te gaan. ConXioN raadt bedrijven aan om zich enerzijds zo goed mogelijk te beschermen en anderzijds een cybersecurityverzekering af te sluiten.
Met een cybersecurityverzekering is je bedrijf gedekt voor schade aan je organisatie en aan derden, en kan je rekenen op bijstand in het geval van een cyberaanval. Hiervoor vragen de verzekeraars wel om cybersecurity op maat van je organisatie.
ConXioN biedt heel wat security-oplossingen aan, gaande van antivirus op de toestellen van de eindgebruikers over firewalls tot security awareness campagnes waarbij werknemers aan levenden lijve phishing ervaren. En omdat de hackers steeds geavanceerder te werk gaan, schakelen ook wij een versnelling hoger. Daarom introduceerden wij recent SentinelOne in ons gamma, een antivirus die gebruik maakt van Machine Learning en Artificiële Intelligentie om aanvallen te blokkeren vóór ze zich voordoen. Meer nog: een antivirus die helemaal goedgekeurd werd door cybersecurityverzekeraars. Houd zeker onze blog in de gaten voor meer informatie.
Get in touch
Je organisatie beter beschermen? Meer informatie over ConXioN’s security-aanbod?