Stéphane Lahaye, Managing Partner BeLux bij Hewlett Packard Enterprise, heeft het met Kevin en Maarten over HPE, het HPE GreenLake-model en de kruisbestuiving met Aruba, de keuzes voor databeheer, hun visie op multicloud en security…
HP of Hewlett Packard werd opgericht in 1939 in Californië en was een van de techgiganten die Silicon Valley aan zijn reputatie als ‘bakermat van de hightechbedrijven’ hielp. In 2015 volgde een splitsing in HP enerzijds en HPE – Hewlett Packard Enterprise – anderzijds. Maar wat is nu het verschil?
HP blijft bekend als B2C- én B2B-producent van pc’s en printers, terwijl HPE zich toespitst op datacenters voor bedrijven, industrie en overheid: op servers, storage en netwerken.
Bedrijven kunnen tegenwoordig kiezen om applicaties en data volledig on premise te houden, volledig in de cloud te bewaren, of hybride te gaan.
Veel meer flexibiliteit dan 40 jaar geleden dus, wanneer bedrijven enkel over een on premise computer beschikten. Maar dat brengt ook uitdagingen met zich mee: bedrijven staan nu voor de keuze welke applicaties ze in de cloud plaatsen en welke ze lokaal blijven houden.
HPE GreenLake takes the center stage. Het GreenLake-model is een cloudmodel on premise. Dat betekent dat je de infrastructuur die je hebt beheert en betaalt zoals bij clouddiensten het geval is. Met andere woorden: je betaalt enkel voor je verbruik, en kiest aan de hand van de juiste software hoe je je infrastructuur beheert. GreenLake speelt dus volop in op de flexibele workloads waar bedrijven de dag van vandaag mee te maken hebben. Maar het houdt ook rekening met de toekomst: GreenLake wil het op termijn mogelijk maken om workloads heel eenvoudig te bewegen van de ene naar de andere setup. Afhankelijk van de noden wordt het dus mogelijk om bepaalde applicaties snel in de publieke cloud te plaatsen, in de private cloud of on premise.
GreenLake past daarnaast feilloos in het multicloudverhaal en werkt dus probleemloos samen met VMware, Google, Amazon, Microsoft…
Data is the new gold en is o zo belangrijk voor bedrijven. Die data beschermen is dan ook prioriteit. Voor HPE is security dan ook uiterst belangrijk.
HPE start met die beveiliging vanuit de infrastructuur, reeds vanaf de productie. Zo heeft een HPE-server al de nodige hardware om te bepalen of er met de BIOS is geknoeid of niet. Maar ook tussen de productie en het moment van installatie wordt aan tracing gedaan, om te garanderen dat tijdens dat vervoersproces ook niet aan de server geknoeid wordt. Vervolgens wordt iedere softwarelaag beveiligd. Aruba beschikt met ClearPass bijvoorbeeld over een zero trust-oplossing.
Met de acquisitie van Zerto maakt HPE het nu trouwens ook mogelijk om aan ransomware protection te doen en de gevolgen van dataverlies zoveel mogelijk te beperken.
Hewlett Packard Enterprise. HPE is het wereldwijde edge-to-cloud bedrijf en is marktleider in België. Het ondersteunt bij het verbinden, beveiligen, analyseren en gebruiken van data en applicaties van edge tot cloud, waar ze zich ook bevinden.