Facility & Change Management: 7 Tips voor de ideale werkplek
Hybride werken is na de pandemie voor veel bedrijven de nieuwe norm geworden, maar doordat velen snel moesten schakelen in deze periode zijn er een aantal het strategische luik vergeten of weten velen niet hoe ze zich moeten aanpassen.
Gelukkig delen Johnny Trioen en Filip Mollaert, Managing Partners van Meliopus, hun inzichten over de strategische stappen die je kan nemen om de ideale werkplek te creëren.
In de 52 Topics podcast gaan we wekelijks ingewikkelde onderwerpen in business en IT omzetten in boeiende en verstaanbare taal. Hoor succesverhalen en krijg praktische tips van inspirerende gastsprekers die in de frontlinie van strategische en technologische innovatie staan!
Bekijk de aflevering hierboven als video, lees het hieronder als blog of beluister hem als podcast op Spotify, Apple Podcasts of Google Podcasts. 👇
Snelle links 🔗:
1. Verklein jouw oppervlak
De pandemie heeft het concept van de werkplek fundamenteel veranderd. Veel bedrijven zijn overgestapt op hybride werken, waarbij werknemers deels op kantoor en deels vanuit huis werken. Dit biedt een unieke kans om de fysieke kantoorruimte te heroverwegen en efficiënter te gebruiken.
Een voordeel is wel dat je door hybride werken en activity based working, tot 40% aan oppervlakte kan besparen, wat leidt tot minder materiaalgebruik, CO2-uitstoot, energieverbruik en kosten.
"De grootste winst die je kan doen op sustainability is de vierkante meters." - Johnny Trioen, Managing Partner van Meliopus
Verhuizen of Vernieuwen?
Een belangrijke beslissing voor bedrijven is of ze moeten verhuizen naar een nieuw gebouw of hun bestaande ruimte moeten vernieuwen. We bekijken even de voordelen:
- Verhuizen: Moderne gebouwen zijn vaak energie-efficiënter en beter uitgerust voor flexibele werkplekken. Ze bieden ook de mogelijkheid om de nieuwste technologieën en duurzaamheidsmaatregelen te integreren vanaf de basis.
- Vernieuwen: Het renoveren van een bestaand gebouw kan kosteneffectief zijn en minder disruptief voor jouw dagelijkse bedrijfsvoering. Bovendien kan je door slimme herinrichting en het implementeren van nieuwe technologieën aanzienlijke verbeteringen in energie-efficiëntie en ruimtegebruik bereiken.
2. Optimaliseer jouw gebouwbeheersysteem
Een van de meest kosteneffectieve manieren om de duurzaamheid van jouw gebouw te verbeteren, is door het optimaliseren van het bestaande gebouwbeheersysteem. Een goede quick win, zonder grote investeringen in nieuwe apparatuur.
Bijvoorbeeld, door het verfijnen van regelsystemen voor verwarming, ventilatie, airconditioning (HVAC) en verlichting, kan je al tot 20% op energie besparen.
3. Creëer activiteit-gebaseerde werkzones
Het scheiden van verschillende werkactiviteiten op de werkvloer kan stress verminderen en de productiviteit verhogen. Activiteit-gebaseerd werken (ABW) houdt in dat u verschillende zones creëert voor verschillende soorten werk, zoals stille zones voor geconcentreerd werk en informele zones voor samenwerking en sociale interactie.
Zo kan je stille zones, samenwerkingszones en informele zones creëren.
"Akoestiek is een van de grote stressfactoren op het werk." - Johnny Trioen, Managing Partner van Meliopus
4. Betrek medewerkers bij veranderingen
Bij het ontwerpen en plannen van nieuwe werkplekken is het cruciaal om medewerkers vanaf het begin te betrekken. Dit helpt om draagvlak te creëren en ervoor te zorgen dat de uiteindelijke werkplek aansluit bij de behoeften en verwachtingen van de gebruikers.
Betrokken medewerkers zijn namelijk meer geneigd om de veranderingen te omarmen en kunnen waardevolle inzichten bieden die anders over het hoofd worden gezien.
"Het creëren van draagvlak is essentieel voor het succes van elke verandering." - Filip Mollaert, Managing Partner van Meliopus
5. Investeer in goede technologie
Technologie speelt een cruciale rol in de moderne werkplek. Betrouwbare en gebruiksvriendelijke systemen kunnen de efficiëntie verhogen en de werkomgeving aantrekkelijker maken.
Investeringen in technologie kunnen o.a. helpen om dagelijkse taken te automatiseren, samenwerking te vergemakkelijken en het energieverbruik te optimaliseren.
Zo kan je bijvoorbeeld investeren in slimme verlichting die zich aanpast aan de aanwezigheid van medewerkers en de hoeveelheid daglicht.
6. Bied flexibiliteit in werken
Medewerkers naar kantoor lokken in plaats van verplichten kan toch wel veel schelen. Een aantrekkelijke werkomgeving met goede faciliteiten en een sterke bedrijfscultuur kan medewerkers al gauw motiveren om vaker naar kantoor te komen.
7. Denk holistisch
Een holistische benadering van werkplekbeheer houdt in dat je rekening houdt met alle aspecten van de werkomgeving: fysiek, digitaal en mentaal. Dit helpt bij het creëren van een samenhangende en ondersteunende omgeving voor jouw medewerkers.
Een goed doordachte, holistische aanpak kan leiden tot hogere tevredenheid, betere prestaties en lagere kosten op de lange termijn.
"Belangrijk is goed na te denken over hoe jouw bedrijf er binnen 10 jaar uitziet en daar jouw werkplekstrategie op af te stemmen." - Johnny Trioen, Managing Partner van Meliopus
Heb jij ook een vraag voor Kevin? Geef een virtueel seintje en laat je vraag achter op sociale media! #RodeTelefoon
Meer weten over wat ConXioN voor jouw bedrijf kan betekenen?
Onze experts staan voor je klaar om je te begeleiden en te adviseren.