Hoe bedrijven en het onderwijs de war for talent kunnen winnen

De IT-sector groeit sneller dan ooit tevoren, waardoor de strijd om talent alleen maar intensiever wordt. Maar hoe kunnen bedrijven, met behulp van onderwijsinstellingen, deze ‘war for talent’ winnen?

 

In deze 52 Topics aflevering duikt Kevin Couvreur samen met Gene Vangampelaere, Lector & Coördinator Bachelor Toegepaste Informatica bij Howest, in deze boeiende materie.

In 52 Topics gaat Kevin wekelijks de strijd aan met een technisch topic. Onderwerpen van ‘XR’ over ‘big data’ tot ‘zero trust’, die hij in 10 minuten en in begrijpelijke taal duidelijker maakt.

 

Bekijk de aflevering hierboven als video, lees het hieronder als blog of beluister hem als podcast op Spotify, Apple Podcasts of Google Podcasts. 👇

Snelle links 🔗:

Samenwerking tussen bedrijven en onderwijs

Het is wel duidelijk dat de toekomst van IT in de handen van de huidige studenten ligt. Maar hoe zorgen we ervoor dat die handen bekwaam en klaar zijn voor de uitdagingen van morgen? Volgens Gene Vangampelaere is het antwoord eenvoudig: samenwerking.

"Door de handen ineen te slaan met onderwijsinstellingen, kunnen bedrijven niet alleen invloed uitoefenen op de vaardigheden van toekomstige werknemers, maar ook zorgen voor een continue stroom van toptalent." - Gene Vangampelaere

Een brug bouwen tussen onderwijs en bedrijfsleven

Bedrijven kunnen meehelpen met onderzoeken, stagiairs verder helpen in hun ontwikkeling en studenten uitnodigen voor een bedrijfsbezoek. De mogelijkheden zijn er. Waardoor we op die manier studenten kunnen blijven inspireren met de mogelijkheden van IT en het onderwijs curricula up-to-date houden met de nieuwste technologieën en industrietrends.

Levenslang leren & innovatie

IT evolueert voortdurend, en net daarom is levenslang leren essentieel om op de hoogte te blijven. Hierdoor zet Howest sterk in de kennis die studenten nu nodig hebben, maar ook in de vaardigheden om te blijven leren en groeien.

 

Howest zet bijvoorbeeld sterk in de cybersecurity-opleidingen, waardoor studenten voorbereid zijn op de realiteit van de IT-sector. Met de stijging in digitale dreigingen is dit zeker geen overbodige luxe.

De rol van praktijkervaring

Niets kan de waarde van praktijkervaring overtreffen. Door stages en projectwerk worden studenten van Howest ondergedompeld in het echte werk. Op die manier leren studenten hoe ze problemen moeten oplossen en ook hoe ze kunnen innoveren binnen hun vakgebied.

Gene geeft bijvoorbeeld ook aan dat die verandering op 9 of 12 weken tijd echt enorm is. Studenten komen terug na een stage als een volledig nieuw persoon. 

Nood aan begeleiding

Enkel wat jammer is, is dat de verwachting van bedrijven in het begin van de stage veel te groot zijn. Studenten krijgen tijdens de opleiding slechts de basis en de mentaliteit om later in hun job te kunnen groeien. 

Het mooie zou net zijn, als bedrijven meer tijd zouden kunnen steken in de begeleiding tijdens een stage. Want eenmaal je de studenten weet te raken, kunnen ze snel gemotiveerd zijn en met toffe ideeën afkomen. 

Advies voor studenten en bedrijven

Aan studenten: Kies een pad dat je niet alleen nu interesseert, maar dat je ook de ruimte geeft om te groeien en te evolueren.

 

Aan bedrijven: Wees actief betrokken bij het vormgeven van de toekomstige generatie IT-professionals. Samen kunnen we de ‘war for talent’ winnen.

Heb jij ook een vraag voor Kevin? Geef een virtueel seintje en laat je vraag achter op sociale media! #RodeTelefoon

Meer weten over wat ConXioN voor jouw bedrijf kan betekenen?

Onze experts staan voor je klaar om je te begeleiden en te adviseren.