Klantenzone

Alles wat je als klant nodig hebt, verzameld op één plek.

Volg ons!

Hoe besparen en innoveren op telefonie, data connectiviteit en UC?

Veel bedrijven op vandaag willen uiteraard kosten besparen en zo weinig mogelijk investeringen doen rond Telco. Maar waar ligt precies de grootste kans om te besparen?

 

Is het bij mobiele of vaste telefonie, dataverbruik, connectiviteit, of misschien UC? En hoe kunnen deze besparingen worden ingezet om te herinvesteren in innovatie en vernieuwing? 

 

Rani Vincent, Telco Solution Advisor, geeft ons praktische voorbeelden van hoe jij kan besparen op Telecommunicatie en tegelijkertijd kan innoveren!

In de 52 Topics podcast gaan we wekelijks ingewikkelde onderwerpen in business en IT omzetten in boeiende en verstaanbare taal. Hoor succesverhalen en krijg praktische tips van inspirerende gastsprekers die in de frontlinie van strategische en technologische innovatie staan!

 

Bekijk de aflevering hierboven als video, lees het hieronder als blog of beluister hem als podcast op Spotify of Apple Podcasts . 👇

Snelle links 🔗:

Wat is Telco en wat valt er allemaal onder?

Telco is een breed begrip dat verder gaat dan enkel telefonie. Waar we vroeger alleen dachten aan vaste telefonie, heeft Telco zich uitgebreid tot mobiele netwerken, data-infrastructuren en zelfs Unified Communications (UC).

"Wat ik onder Telco versta, is het leggen van verbindingen op verschillende manieren om ervoor te zorgen dat bedrijven zo vlot mogelijk kunnen communiceren." - Rani Vincent, Telco Solution Advisor

De belangrijkste domeinen

Een Telco-strategie moet meer bevatten dan simpelweg het kiezen van een telefoonprovider. Hier zijn de vier essentiële domeinen van Telco:

Mobiele telefonie

De backbone van elk bedrijf, vooral nu werknemers steeds mobieler worden. Maar hoe zorg je ervoor dat je geen te dure abonnementen hebt of betaalt voor diensten die je niet gebruikt?

Vaste telefonie

Hoewel steeds minder populair, blijven vaste lijnen essentieel voor sommige sectoren. Denk hierbij aan customer service centers waar betrouwbaarheid en geluidskwaliteit cruciaal zijn.

Data connectiviteit

De kern van elke moderne organisatie. Of het nu gaat om een snelle internetverbinding of het delen van data tussen kantoren, stabiele en snelle connectiviteit is van vitaal belang.

Unified Communications (UC)

Het samenvoegen van chat, voice, video en andere communicatiemiddelen in één platform. UC maakt samenwerking efficiënter en verlaagt de complexiteit van je IT-infrastructuur.

Waarom kiezen voor een gespecialiseerde Telco-partner?

Het lijkt eenvoudig om zelf je mobiele abonnementen en internetlijnen online te regelen, maar bedrijven onderschatten vaak hoe complex hun Telco-behoeften kunnen worden. Waarom zou je een gespecialiseerde partner inschakelen?

"Het verschil dat wij maken, is dat de proactiviteit bij een Telco-partner ligt. Wij denken mee over de lange termijn en kunnen advies geven op zowel commercieel als technisch vlak." - Rani Vincent, Telco Solution Advisor

Onafhankelijkheid

Een Telco-partner kan niet alleen zorgen voor betere deals en kostenefficiënte oplossingen, maar ook voor toekomstgerichte investeringen. Ze bieden meerwaarde door onafhankelijk advies te geven over providers en technologieën, waardoor bedrijven flexibeler kunnen schakelen en efficiënter gebruik kunnen maken van hun communicatienetwerken.

Verschillende technologieën: Coax, Fiber, satelliet, 5G

De technologie achter data- en telefoonverbindingen evolueert voortdurend. Waar vroeger enkel koperlijnen (ADSL) gebruikt werden, zijn er nu meerdere geavanceerde opties beschikbaar:

Coax

Nog steeds een betrouwbare optie voor snelle internetverbindingen, vooral in stedelijke gebieden.

Fiber

De nieuwe standaard voor snelheid en betrouwbaarheid. Fiber biedt ongekende bandbreedte en lage latency, wat cruciaal is voor bedrijven die intensief met data werken.

Satteliet

Een opkomende technologie die vooral nuttig is op locaties waar traditionele bekabeling niet beschikbaar is.

5G

De hype rond 5G is terecht. Met veel hogere snelheden dan 4G en extreem lage latency, wordt 5G de ruggengraat van nieuwe bedrijfsmodellen, zoals IoT-toepassingen en real-time data-analyse.

"Binnen dezelfde internetverbinding is er al heel veel mogelijk. Het is belangrijk om niet enkel naar de kosten te kijken, maar naar wat je nodig hebt in termen van snelheid, betrouwbaarheid en schaalbaarheid." - Rani Vincent, Telco Solution Advisor

Hoe bedrijven kunnen besparen door te investeren in nieuwe technologieën

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar investeren in nieuwe technologie kan juist leiden tot kostenbesparingen op de lange termijn.

"Veel bedrijven willen kosten besparen, zeker in de huidige markt. Maar door slim te investeren in zaken als UC of Fiber, kun je besparingen elders in je organisatie realiseren." - Rani Vincent, Telco Solution Advisor

Door bijvoorbeeld je traditionele telefoniesystemen te vervangen door cloud-gebaseerde oplossingen of door mobiele abonnementen te optimaliseren, kun je geld besparen dat je kunt herinvesteren in groei en innovatie.

Complexe cases: meerdere locaties en verouderde technologie

Veel bedrijven opereren vanuit meerdere locaties, wat extra uitdagingen met zich meebrengt op het gebied van Telco. Vaak is het zo dat sommige locaties al zijn uitgerust met moderne Fiber-technologie, terwijl andere nog gebruikmaken van verouderde koperaansluitingen. Dit veroorzaakt niet alleen snelheid- en prestatieverschillen, maar ook inefficiënties en hogere kosten.

"We hebben klanten met vier locaties waarvan er drie Fiber hebben en één locatie nog op koper zit. Dit beperkt de mogelijkheden voor snelle en stabiele communicatie." - Rani Vincent, Telco Solution Advisor

In zulke gevallen is het essentieel om een strategische partner in te schakelen die alternatieven zoals 5G of satellietverbindingen kan voorstellen voor de minder goed verbonden locaties.

Is 5G al een betrouwbare oplossing voor bedrijven?

5G wordt steeds vaker genoemd als de toekomst van mobiele communicatie, maar is het al echt een volwaardige oplossing voor bedrijven?

"Voor back-up connectiviteit zien we nu al dat 5G-modems worden ingezet om automatische failovers te bieden als de vaste lijn uitvalt." - Rani Vincent, Telco Solution Advisor

5G kan nu al dienen als een waardevolle aanvulling op bestaande infrastructuur, vooral in noodsituaties. Naarmate de technologie verder uitgerold wordt, zal het de standaard worden voor mobiele dataverbindingen.

ESIM als virtueel alternatief voor de simkaart

Een van de nieuwste ontwikkelingen in mobiele telefonie is de eSIM. Dit virtuele alternatief voor de traditionele SIM-kaart biedt bedrijven meer flexibiliteit. Met een eSIM kunnen meerdere nummers of operators aan één apparaat worden gekoppeld, wat vooral handig is voor medewerkers die internationaal werken.

"Een eSIM zorgt ervoor dat medewerkers geen twee toestellen meer nodig hebben voor privé en zakelijk gebruik. Dit biedt niet alleen gemak, maar kan ook kosten besparen door internationale tarieven te optimaliseren." - Rani Vincent, Telco Solution Advisor

Starlink en andere alternatieven voor connectiviteit

Sommige bedrijven bevinden zich op locaties waar conventionele bekabeling geen optie is. Voor hen bieden satellietoplossingen zoals Starlink een uitkomst. Starlink, dat door Elon Musk’s SpaceX wordt ontwikkeld, biedt high-speed internetverbindingen via een netwerk van satellieten en kan worden ingezet op moeilijk bereikbare plaatsen.

"In een recent project hebben we een bedrijf dat in een afgelegen gebied werkte, succesvol voorzien van stabiel internet via Starlink." - Rani Vincent, Telco Solution Advisor

Dit soort out-of-the-box oplossingen kunnen bedrijven redden van dure infrastructuurinvesteringen.

Het belang van continue evaluatie

Telco is geen ‘set-it-and-forget-it’ aspect van je IT-infrastructuur. Door de snelle technologische veranderingen is het belangrijk om regelmatig je Telco-strategie te herzien.

"Wij evalueren met onze klanten om de drie tot vier jaar hun Telco-infrastructuur. Dit zorgt ervoor dat ze altijd de beste technologieën gebruiken tegen de scherpste prijzen." - Rani Vincent, Telco Solution Advisor

Heb jij ook een vraag voor Kevin? Geef een virtueel seintje en laat je vraag achter op sociale media! #RodeTelefoon

Meer weten over wat ConXioN voor jouw bedrijf kan betekenen?

Onze experts staan voor je klaar om je te begeleiden en te adviseren.