Innovaties en Trends in Cybersecurity bij Cisco
Ontdek de nieuwste innovaties en trends in Cybersecurity bij Cisco. In deze aflevering van 52 Topics gaat Kevin Couvreur in gesprek met Viktor Toye, Cybersecurity Sales Specialist bij Cisco. Ze duiken samen in de nieuwste trends in de beveiligingswereld. Want één ding is duidelijk: klassieke beveiligingsmodellen zijn niet meer voldoende.
In de 52 Topics podcast gaan we wekelijks ingewikkelde onderwerpen in business en IT omzetten in boeiende en verstaanbare taal. Hoor succesverhalen en krijg praktische tips van inspirerende gastsprekers die in de frontlinie van strategische en technologische innovatie staan!
Â
Bekijk de aflevering hierboven als video, lees het hieronder als blog of beluister hem als podcast op Spotify of Apple Podcasts. 👇
Snelle links 🔗:
Shadow AI & risico’s: het spookbeeld van moderne IT
AI is overal. Iedereen gebruikt het – soms zonder dat IT het weet. Enter: Shadow AI. Gebruikers uploaden gevoelige info in tools als ChatGPT, zonder te weten wat ermee gebeurt. Viktor waarschuwt: sensibiliseren is niet genoeg. Je moet weten welke tools gebruikt worden, én je moet daar ook grip op krijgen. Denk aan:
Â
Tools whitelisten
Prompt monitoring
Realtime waarschuwingen als iemand gevoelige info deelt
Â
Cisco’s antwoord? AI Defense. Real-time bescherming van je AI-integraties, met inzicht in wie wat waar vraagt – en of dat wel oké is.
AI inbouwen in je applicaties: gamechanger met valkuilen
De grootste shift? Niet enkel AI gebruiken, maar het integreren in je eigen systemen. Klinkt geweldig… tot je beseft dat je model zich soms onvoorspelbaar gedraagt. Eén foute prompt, en je chatbot verkoopt auto’s aan €1. Dat gebeurde écht bij Air Canada.
Â
Daarom: wie met AI bouwt, moet ook kunnen testen, opvolgen en ingrijpen waar nodig. Cisco’s AI Defense simuleert aanvallen (zoals ‘malicious prompts’) en checkt of je model daar tegen bestand is. De meeste modellen falen nog steeds hard.
Segmentatie is het nieuwe firewallen
Viktor trok een prachtige vergelijking met de wereldkaart: landen, grenzen, controleposten. Dat is dus ook wat segmentatie doet in je IT-infrastructuur. Je data zit veilig ‘binnen de landsgrenzen’, tenzij je expliciet toestemming geeft om ze te delen. Slim bekeken, niet?
Â
En hoe complexer je netwerk, hoe belangrijker het wordt. Denk aan netwerksegmentatie, applicatiesegmentatie… en dan ook nog microsegmentatie. Klinkt als een mondvol, maar het zorgt er net voor dat je bij een cyberaanval niet je hele IT-land platlegt. Minder schade, minder stress.
"Het principe is simpel, je gaat per persoon definiëren tot welke zaken heeft deze persoon toegang en tot welke niet"
Zero Trust: iedereen verdacht tot het tegendeel bewezen is
Ook zo’n term die vaak rond je oren vliegt: Zero Trust. Maar wat betekent dat nu écht?
Â
Iedereen – ook je eigen medewerkers – krijgt alleen toegang tot wat ze écht nodig hebben. En liefst nog met een vervaldatum erbij. Denk aan: tijdelijke adminrechten i.p.v. eeuwige toegang.
"Vertrouw niemand zomaar toegang tot je data of apps."
Van antivirus naar XDR: evolutie in de strijd tegen ransomware
Even terug in de tijd: van de goeie ouwe virusscanner, naar EDR (Endpoint Detection and Response), naar… XDR (Extended Detection and Response).Â
Â
XDR kijkt niet alleen naar je computer, maar ook naar wat er op het netwerk gebeurt. Gedraagt een bestand zich braaf op je PC, maar probeert het stiekem verbinding te maken met verdachte servers? Dan grijpt XDR in.
Meer weten over wat ConXioN voor jouw bedrijf kan betekenen?
Onze experts staan voor je klaar om je te begeleiden en te adviseren.