Connectivity
Waarom en hoe 5G onze wereld zal veranderen
Connectivity > Waarom en hoe 5G onze wereld zal veranderen
Waarom en hoe 5G onze wereld zal veranderen
- 1,5 min.
- 6 mei 2019
Wie 5G zegt, denkt aan supersonische Internetverbinding. Maar het biedt veel meer dan dat en zal een sterke impact hebben op verschillende sectoren en industrieën. Slimme technologie komt volledig ten dienste staan van de mens en maatschappij, onderzoek en innovatie.
Wat is 5G?
5G is draadloze breedband die de vijfde generatie mobiele cellulaire netwerken vertegenwoordigt en snelheden belooft die 100 tot 200 keer sneller zijn dan de huidige 4G cellulaire netwerken. Maar 5G is veel meer dan alleen maar sneller internet. 5G brengt ons aan de poort van een andere evolutionaire periode in de wereld van de draadloze infrastructuur.
5G zal ons enorm kwalitatief en efficiënt verbinden. Complexe (maatschappelijke) uitdagingen zullen makkelijker aan te pakken zijn. Vergaderruimtes zullen intelligent worden, kantoorautomatisering en tal van toepassingen van Artificiële Intelligentie en Augmented Reality zullen niet alleen de norm worden, ze zullen ook als vanzelfsprekend beschouwd worden. Het zal mogelijk worden via zelfsturende drones pakjes aan huis te leveren.
Geen enkele andere technologieleverancier stelt organisaties in staat deze mogelijkheid te activeren zonder te moeten betalen voor meerdere onderliggende softwarelicenties.
Way to go, Microsoft!
Wat is het voordeel t.o.v. 4G?
Alles begint bij de snelheid van de internetverbinding. Bij elke upgrade van het draadloos netwerk, kwamen nieuwe toepassingen. Met 1G konden we bellen. 2G maakte het mogelijk sms’en naar elkaar te sturen. 3G zorgde er voor dat we video’s in lage kwaliteit konden kijken. 4G maakt het mogelijk in hoge kwaliteit te streamen en te delen. Dankzij 4G zagen we het succes opkomen van Facetime, Facebook Live en Netflix.
Wat kan 5G bieden?
5G maakt het mogelijk operaties van op afstand uit te voeren (denk maar aan hoe de Microsoft HoloLens hier al zijn intrede deed) Een chirurg van aan de andere kant ter wereld zal in real-time een robotarm kunnen bedienen tijdens een ingreep. Dat vraagt, uiteraard om gigantisch snelle verbindingen.
Wat kan 5G bieden?
5G zal met zich ook ‘Smart offices’ en ‘Smart Cities’ meebrengen: hypergeconnecteerde steden vol sensoren en switches die als een soort netwerk zullen optreden, data verzamelen en terugsturen. Denk maar welke impact dit kan hebben op de mobiliteitsproblematiek. In China voert de overheid al een traffic management via Smart Technology: het plaatst overal slimme sensoren en scant alle mogelijke activiteit, inclusief menselijk gedrag. Op basis van al die data, kan het systeem het verkeer aan-en bijsturen.
5G kan heel veel sectoren ten goede komen. Denk maar aan de haven van Antwerpen of Zeebrugge, waar containers en producten van sensoren worden voorzien en alles in real-time kan worden gemonitord en gestuurd.
5G maakt de wereld niet enkel ultra geconnecteerd door toepassingen via IoT (industrie 4.0, smart offices, smart buildings, ….), data-uitwisseling zal gigantisch veel sneller gebeuren.
Hoe omgaan met deze bergen data?
Onnodig nog te vermelden wat voor bergen Big Data ons zullen overspoelen. Echter hoeft dit geen probleem of bedreiging vormen. Microsoft Azure en Power BI (al dan niet gecombineerd met Artificiële Intelligentie) maakt het mogelijk deze kolossale hoeveelheden data te hosten, te verwerken en tot nuttige inzichten brengen. Krachtige, duidelijke en visueel aantrekkelijke dashboard brengen je in één oogopslag duidelijke rapportages die je besluitvorming aanzienlijk zullen versnellen.