Een overzichtelijk netwerk doorheen Stad Menen

Stad Menen kampte met een grote uitdaging: het netwerk doorheen de stad vernieuwen én de connectiviteit in een nieuw gebouw verzekeren.

Ontwerp een architectuur om dataverwerking en -analyse te migreren van on-prem naar de AWS-cloud

Prestaties benchmarken om de cloudinfrastructuur en het gebruik van diensten te optimaliseren

Infrastructuurkosten op schaal inschatten om naadloze en efficiënte bedrijfsgroei te garanderen

Industrie

Wielrennen

Samenwerking

Oktober - heden

Hoofdkantoor

Brussel, België

Technologie

VPN, Cloud, CloudWatch / EMR / Glue / IAM / Kinesis / Kubernetes / Redshift / S3 / Site-to-Site VPN / Spark (pySpark) / VPC

Reis met ons mee naar Zuid-West-Vlaanderen, waar je tegen de grens van Frankrijk Stad Menen en haar deelgemeenten Lauwe en Rekkem vindt. Deze stad telt zo’n 33.500 inwoners en is de thuisbasis van bekende Menenaars als kleinkunstenaar Willem Vermandere, comedian Freddy De Vadder/Bart Vanneste, accordionist Marino Punk en triathleet Frederik Van Lierde. Ontdek met welke uitdaging het IT-team van Stad Menen bij ConXioN aanklopte en voor welke oplossing er werd gekozen.

De uitdaging: digitalisering doorheen de hele stad

Een digitaal tijdperk brengt ook voor een stad heel wat uitdagingen met zich mee. Zeker wanneer die beruchte pandemie om de hoek kwam kijken. Niet alleen moesten steden en gemeenten hun dienstverlening voor de burger snel digitaliseren, anderzijds zijn er ook steeds meer cloudapplicaties waar meer en betere connectiviteit voor nodig is. En die connectiviteit was sowieso al een actiepunt voor Stad Menen, aangezien hun netwerk aan vernieuwing toe was. Met 22 locaties waar ongeveer 850 werknemers aan de slag zijn, echter geen sinecure.

 

En daar stopte de uitdaging nog niet. Stad Menen bouwde in deze periode immers ook nog eens een nieuw Openbaar Centrum in Lauwe: Het Applauws. De invulling en vereisten van dat gebouw (het politiebureau, een onbemande bibliotheek met camerabewaking, verwarming en domotica, internetradio…) stelden veel eisen aan het netwerk. Het ideale moment dus om een proof of concept uit te werken en dé connectiviteitsoplossing voor toekomstige projecten te bepalen.

 

De tekst gaat verder onder de video.

De aanpak: van site survey tot future-proof blauwdruk

Stad Menen kwam via een overheidsopdracht terecht bij ConXioN. Met een twintigtal gelicenseerde Cisco Meraki Network Administrators en een building block die volledig gewijd is aan connectiviteit was deze vraag er dan ook een waar ons hart sneller van ging kloppen. Na het winnen van de opdracht ging ConXioN van start met een uitgebreide site survey. Zo werd een blauwdruk ontwikkeld die niet alleen als basis zou dienen voor Het Applauws, maar ook voor andere implementaties op belangrijke locaties én in toekomstige gebouwen.

 

Op basis van de resultaten van die eerste audit en de criteria van het IT-team werd alle connectiviteit gemeten, voorgesteld en geïnstalleerd. Zo zocht IT Manager Jeroen Lannoo vooral naar standaardisering en overzichtelijkheid. ConXioN implementeerde uiteindelijk een augmented MPLS-verbinding met SD-WAN en layer 3 switching voor beter beheer van het netwerk overheen de verschillende locaties, en koos daarvoor voor Cisco Meraki.

 

Daarvoor werd samengewerkt met het straffe IT-team van Stad Menen. Met de bouw van Het Applauws als een van hun eerste wapenfeiten mochten deze zes kerels zich meteen schrap zetten. Daarbovenop implementeerden zij tijdens de coronacrisis Microsoft 365 voor alle medewerkers én zijn zij volop bezig met een rip and replace van het netwerk. Een echte krachttoer, dus.

 

De tekst gaat verder onder het citaat.

"Van bij de start had ik het gevoel dat ConXioN heel actief luistert en vooral meedenkt met de klanten."

Jeroen Lannoo, IT Manager Stad Menen- Developer

De outcomes: een gestandaardiseerd en overzichtelijk netwerk

De aanpak op vlak van connectiviteit bij Stad Menen is een prachtig voorbeeld van hoe IT kan vereenvoudigen en ervoor kan zorgen dat er meer taken op kortere termijn worden uitgevoerd tegen een lagere kost. Het IT-team van Stad Menen kon immers afstappen van een mengelmoes aan technologieën of ingewikkelde command-line-interface processen en heeft, dankzij het centrale dashboard van Cisco Meraki, alles wat het nodig heeft om een stabiel en performant lokaal netwerk te voorzien.

 

Het Cisco Meraki-dashboard brengt heel wat voordelen met zich mee. Zo zorgt het er ook voor dat de veiligheid gegarandeerd blijft, door bijvoorbeeld updates voor de toestellen vanuit het centrale dashboard te sturen. Daarnaast is het overal toegankelijk, waardoor het IT-team ook vanop afstand tickets kan behandelen of toestellen kan configureren.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Meraki-VPN-dashboard

Samengevat: Stad Menen geniet nu van Digital Network Architecture (DNA) avant la lettre, een open en softwaregebaseerde architectuur dat network operations binnen een bedrijf versnelt en vereenvoudigt. Zo’n architectuur maakt komaf met repetitieve taken binnen de netwerkconfiguratie, waardoor het IT-team niet alleen tijd wint die naar andere zaken kan gaan, maar ook gefundeerde beslissingen over hun netwerk kan nemen op basis van gedetailleerde analytics.

 

Stad Menen: de stad van de mooie uitzichten, de vriendelijke mensen en dienstverlening, het prachtige Applauws én de geweldige connectiviteit.

Cisco Meraki logo small

Proof-of-concept voor nieuwbouw met augmented MPLS-verbinding met SD-WAN en layer 3 switching

Digitalisatie van de dienstverlening voor de burger en toenemend aantal cloudapplicaties

Connectiviteit over 22 verschillende locaties

Industrie

Overheid

Hoofdkantoor

Menen, België

Technologie

Site survey / Cisco Meraki

Gerelateerde referenties

Voorgevel van Bellimmo, een horecaspecialist, met duidelijk zichtbaar bedrijfslogo en ingang

Bellimmo gaat digitaal: 95% van klanten bestelt nu via webshop

Om in te spelen op de groeiende klantvraag en hun interne processen te optimaliseren, koos Bellimmo voor een volledige integratie van Microsoft Business Central als hun ERP-systeem. Deze integratie biedt het bedrijf de mogelijkheid om bestellingen efficiënter te verwerken en het voorraadbeheer te verbeteren. Dankzij de overstap naar dit digitale systeem kan maar liefst 95% van de klanten nu eenvoudig bestellingen plaatsen via de webshop. Dit heeft zowel de klanttevredenheid als de operationele efficiëntie aanzienlijk verhoogd.

Benieuwd naar wat ConXioN voor jouw organisatie kan doen?

Net als voor Stad Menen kan ConXioN ook voor jouw organisatie een gepaste oplossing uitwerken. Neem snel contact met ons op en we bekijken samen de mogelijkheden.